BREZJE-SLOVENSKO SVETIŠTE E-mail

SLOVENSKO MARIJANSKO SVETIŠTE
Brezje-Slovenija
Slovensko narodno svetište Marije Pomoćnice na Brezju  Bazilika Marije Pomoćnice na Brezju je slovensko Marijino narodno svetište. Tisuće hodočasnika povezano je s Marijinom tajnom, a ona, sve koji k njoj dolaze, vodi k Bogu. Hodočasnik se uz nju osjeća prihvaćen in dobrodošao. Zahvaljujući Mariji posjeta njenom oltaru postaje lijep susret hodočasnika.

Novo otkrivanje tradicionalnih načina hodočašćenja

Brojni hodočasnici iznova otkrivaju tradicionalne načine hodočašćenja, pa Mariji Pomoćnici dolaze pješice. Čovjek putnik kreće na traženje po svetom putu kako bi uz napor i žrtve postigao svoj cilj i sreo se s Marijom, Majkom nade i utjehe. Hodočašće na Brezje za slovenski je narod jako značajno pa mnogi još i danas nakon zavjetovanja na Brezje stignu pješice. No, Marija Pomoćnica zauzima važno mjesto i u srcima drugih europskih naroda – Hrvata, Austrijanaca, Talijana i Madžara. Hodočastiti pješice na Brezje danas je velika odluka u životu svakog hodočasnika.

Brojne skupine završe svoje hodočašće upravo kod Marije Pomoćnice. Hodočašća župa lijep su događaj koji još više može povezati župu i duhovno obogatiti pojedince i cijelu zajednicu.

»HODOČAŠĆENJE je odraz našeg života, a hodočasnička svetišta ODRAZ SU NEBESKOG JERUZALEMA.« Sveti otac Ivan Pavao II. 17. je svibnja 1996. hodočastio u Brezje.

Čudo preobraćenja

Brojni hodočasnici pričaju o događajima koja su im se dogodila u vrijeme posjeta svetištu ili nakon preporuke Mariji Pomoćnici. Prvi slučajevi čudesnih ozdravljenja dogodili su se 50 –ih godina nakon uspostavljanja božjeg puta, a i danas se događaju više ili manje posvjedočeni slučajevi. Na Brezju se svakodnevno događaju čuda preobraćenja pri ispovijedi, kad tisuće vjernika traže mir srca i Božjim ga posredovanjem i prime.

Procesija sa svijećama

Mariji Pomoćnici u zahvalu i preporuku svake se subote nakon večernje mise (od Bijele nedjelje do Svih svetih) okupimo na procesiji sa svijećama. Već sat ranije u tišini častimo Presveto, a zatim molimo serafinsku krunicu. U večernjoj procesiji sudjeluju slovenske župe. Za vrijeme procesije nosimo svijećice koje ručno izrađuje kartuzijanski fratar, što još pridodaje molitvenoj povezanosti.

Doživite mir

Trg pred Bazilikom nastavlja se u Park mira s kipom Svete obitelji i križa, a pogled seže sve do Julijskih Alpi i moćnog Triglava. U parku se ponekad organiziraju izložbe, a sam kraj uvijek poziva na odmor i duhovno produbljenje u prisustvu ljepota stvarstva.

Jaslice

Iza crkve nalazi se Muzej jaslica kojega možete posjetiti svakog dana osim ponedjeljka. Muzej je rezultat truda pojedinaca iz Društva jasličara, koji i danas nastavljaju ovaj bogati slovenski izričaj. Bog nam dolazi, poruka je adventa i Božića, koja živi cijele godine. Pozvani ste da pogledate brojne prikaze Božjeg rođenja i uživate u ljepoti jaslica. Tu je i nekoliko votiva – izloženi votivni darovi predstavljaju tek mali dio duhovnog i kulturnog bogatstva kojeg su generacije hodočasnika darivale Mariji Pomoćnici.

Križni put

U galeriji samostana je na ogled križni put akademskog slikara Nikolaja Mašukova. Ogled slika je prilika da se pomolimo za sve koji se nalaze u nevoljama i potrebna im je naša pomoć. Za sve koji dolaze k nama, za sve koji su zahvalni, ali i za one koji zahvalnost ne znaju pokazati.