VATIKAN

Vatikan je najmanja država na svijetu ali po mnogo čemu najutjecajnija. Središte je Katoličke crkve, najveće svjetske religije sa oko 1,3 milijarde vjernika. U Vatikanu stoluje Kristov namjesnik na zemlji – PAPA. Većina ljudi, a posebno katolički svijet, smatra da je Papa daleko najmoralnija osoba na svijetu i da je upravo on najjači magnet i autoritet koji svake godine privlači milijune ljudi, kako katolika tako i pripadnike svih drugih religija.

Vatikan je izrastao na grobu SV. PETRA, tj. na Stijeni koju i ni vrata paklena nikada neće nadvladati i upravo zato je Petrov grob središte Katoličke crkve.

U Vatikanu se nalazi najveća crkva na svijetu – bazilika Sv. Petra iznad koje se uzdiže jedno od najvećih graditeljskih ostvarenja - Mikelanđelova kupola. Ispred bazilike je najpoznatiji i najposjećeniji trg na svijetu, djelo slavnog umjetnika Berninija. Tu su i Vatikanski vrtovi na čiji pogled svakom čovjeku zastaje dah. Unutar tako malog prostora kao što je Vatikan (o,44 km2) nalazi se oko 1900. fontana i vodoskoka. Preko 500. godina u kontinuitetu tu je i Švicarska garda.

Vatikanski muzeji sa Sikstinskom kapelom i Vatikanska knjižnica su posebna priča, dovoljno je reći samo to da im u svijetu nema ravnih.

Dobro došli na izvore, dobro došli na temelje, dobro došli u domovinu svih kršćana.

kraljica mira